SILTUMNESĒJA IZVĒLE PRIVĀTMĀJAS APKURES SISTĒMAI

Privātmājās lieto divus galvenos siltumnesējus apkures sistēmām:

  • ŪDENS
  • GLIKOLS

Darba temperatūras diapazons.
Katram konkrētam siltumnesējam ir savs noteikts darba temperatūras diapazons. Tas ir viens no svarīgākajiem siltumnesēja izvēles kritērijiem. Atkarībā no lietošanas veida, telpas izvēles un ārējās vides temperatūru svārstībām gada laikā tiek piemeklēts siltumnesēja sastāvs.

Siltumietilpība.
Šo parametru vēlams ņemt vērā, projektējot mājas apkures sistēmu. Šī opcija nosaka nepieciešamo siltumnesēja daudzumu, kas jāpārsūknē laika vienībā, lai iegūtu nepieciešamo siltuma daudzumu.

Viskozitāte.
Šis parametrs daudziem šķidrumiem var stipri mainīties atkarībā no temperatūras. Tas ietekmē arī siltumnesēja cirkulācijas ātrumu sistēmās, siltuma atdeves koeficientu un sūkņa izvēles jaudu. Projektējot sistēmu, jāņem vērā, ka viskozākiem šķidrumiem nepieciešama lielāka jauda.

Drošība.
Tā kā māja ir dzīvojamā telpa, jāievēro stingri noteikumi, lietojot toksiskas, indīgas un ķīmiski bīstamas vielas.

Korozijas aktivitāte.
Pirms siltumnesēja izvēles jāpārbauda sistēmas materiāla un siltumnesēja saderība. Jāizvērtē, vai lietot korozijas inhibitora piedevu siltumnesējam.

Katram privātmāju apkures sistēmās lietotajam siltumnesējam ir savi plusi un mīnusi.

ŪDENS

Ūdens ir visizplatītākā viela un attiecīgi visizplatītākais un vislētākais siltumnesējs. Tomēr ir vairāki faktori, kas ierobežo ūdens lietošanu kā siltumnesēju.

Ūdens sasalšanas temperatūra ir 0° C. Tas ūdenim kā siltumnesējam ir pats galvenais mīnuss valstīs, kur ziemā apkārtējās vides temperatūra ir zem 0° C. Lai ūdens neaizsaltu apkures sistēmā ziemā, nepieciešams pastāvīgs apkures sistēmas darbs, kas ir ļoti energoietilpīgi. Īpaši tiem cilvēkiem, kuriem māja nav pastāvīga dzīvesvieta, bet tiek izmantota brīvdienās vai periodiski. Ūdens sasalšana sistēmā tai var pamatīgi kaitēt. Jāņem vērā ūdens ķīmiskā īpašība, ka tas pēc sasalšanas palielinās apjomā, kas, savukārt, var izraisīt cauruļu un radiatoru plīšanu vai apkures un ūdensapgādes sistēmas mezglu salūšanu. Sistēmas remonts pēc tam var izmaksāt ļoti dārgi.

Ne mazāk svarīgs faktors, kas jāņem vērā, ir ūdens sagatavošana. Nesagatavota ūdensvada ūdens izmantošana par siltumnesēju ir liela kļūda. Nesagatavotā ūdenī ir daudz sāļu un metālu, kas ar laiku nosēžas uz apkures sistēmas sienām, kas, savukārt, noved pie noplūdēm, plīsumiem un citiem apkures sistēmas iekārtas bojājumiem. Lai izvairītos no dārga iekārtu remonta vai to pilnīgas nomaiņas, ieteicams veikt apkures sistēmas skalošanu ar speciāliem reaģentiem.

Ja nepieciešama apkures sistēmas skalošana, stingri iesakām vērsties tikai pie profesionāliem speciālistiem. Remonts pēc nekvalitatīva servisa un tā seku novēršana ir daudz dārgāki par regulāru servisa apkopšanu.

Plusi ūdens kā siltumnesēja izmantošanai:

  1. Cena
  2. Zema viskozitāte
  3. Pieejamība
  4. Pilnīga drošība
  5. Neprasa utilizāciju

Trūkumi:

  1. Nepieciešama speciāla sagatavošana pirms lietošanas
  2. Nepiemērots temperatūras režīms lietošanai ziemā

GLIKOLS

Glikola siltumnesējus izgatavo uz etilēnglikola vai propilēnglikola bāzes. Siltumnesēji uz etilēnglikola bāzes maksā lētāk nekā analogi uz propilēnglikola bāzes. Tomēr etilēnglikols ir indīga viela. Nokļūstot uz ādas, nepieciešama tūlītēja skalošana. Ja etilēnglikols nonāk acīs vai tiek norīts, nekavējoties jādodas pie ārsta.

Glikola šķīdumiem ir mazāka siltumietilpība un lielāks temperatūras izplešanās diapazons. Tā kā glikola siltumietilpība ir mazāka, tad siltumnesēja daudzums vienā laika vienībā jāpārsūknē vairāk. Bieži vien apkures sistēmām, kur izmanto glikolu, jāliek cirkulācijas sūknis ar lielu jaudas rezervi.

Plusi glikola kā siltumnesēja izmantošanai:

  1. Piemērots darba temperatūras diapazons aukstām ziemām
  2. Tiek pārdots uzreiz gatavs lietošanai

Trūkumi:

  1. Cena
  2. Var būt agresīvs pret dažādiem tehniskajiem izstrādājumiem no gumijas
  3. Iespējams nepieciešams dārgāks aprīkojums (cirkulācijas sūknis, izplešanās trauks)
  4. Nedrošība

Tomēr pats galvenais faktors, izvēloties siltumnesēju uz glikola bāzes un to iegādājoties, ir paša produkta kvalitāte. Lēta un nekvalitatīva produkta iegāde un ievadīšana sistēmā rada smagus bojājumus iekārtai, līdz pat pilnīgai tās salūšanai.

Jāatceras - tāpat kā sistēmai uz ūdens bāzes, arī glikola sistēmai nepieciešama kvalitatīva un regulāra servisa apkopšana.